CCSS breaks ground to meet growing global demand


Cambridge’s academic and cultural environment is making it an increasingly popular choice for students from across the globe to study for GCSEs and A Levels says the head of a local independent sixth form college that is meeting this demand with an expansion of its boarding facilities.

Says Stuart Nicholson, Principal of CCSS: “Neither Brexit nor concerns over visa regulations have put off students choosing Cambridge, the home of academia, to study for A Levels, with many then gaining places at the University. We currently have students from 34 countries, covering Western and Eastern Europe, the Middle East, Asia and Africa. As well as the thriving learning environment that the city offers students, families can be comfortable knowing it is also a diverse and tolerant place, respecting cultures, nationalities and religions, something we also reflect within the college.”

To meet demand CCSS has been granted planning permission to redevelop its St Barnabas Road Student Residence Site, off Mill Road in Cambridge, to include an extension and complete refurbishment of both boarding houses – The Stables and St Barnabas House – and a new foyer will also be created leading into Kirby’s Dining Hall. A ground-breaking ceremony for the work took place on Thursday 6 April attended by CCSS Principal Stuart Nicholson along with the architects PiP Architecture, project managers Marstan BDB and construction company Clive Graham Associates.

With this development CCSS also aims to offers some of the best sixth-form boarding accommodation in Cambridge. Adds Stuart Nicholson: “We are delighted to be beginning work on this exciting redevelopment, which we aim to be a great place for our students to both study and relax.”

Designed by Cambridge-based practice DPA Architects (now PiP Architecture), the redevelopment will provide all students with ensuite bathroom facilities designed to a high specification. The new student foyer leading into Kirby’s Dining Hall will have informal seating for reading during the day as well as being the main common room space for boarders. This light and airy space will provide attractive views onto the garden, where there will be further landscaping and an open-air loggia linking St Barnabas House to The Stables, with covered outdoor seating for staff and students to use.

Chris Senior, Director of PiP Architecture says ‘It has been exciting to work with such a proactive and forward-thinking client. The site brings the typical Cambridge constraints including working with a Building of Local Interest and within a local Conservation Area. We hope the scheme improves circulation and activity through the site and provides students with an enjoyable working environment’.

The refurbishment is due to be completed at the beginning of the autumn term and the extension by October half term. The second phase will start soon after and is due to be completed by September 2018.

Back to listing